top of page

Fuar Stand Tasarımı Nasıl Olmalı

Güncelleme tarihi: 6 Haz 2022


Fuar Stand Tasarımı Nasıl Olmalı

Fuar stand tasarımı, yer alınan fuarda bir firmayı öne çıkaran en önemli özelliktir. İlgi çekici ve etkileyici bir stand tasarımı potansiyel müşterilerinizin sizi daha hızlı fark etmesini sağlar. Peki fuar stand tasarımı nasıl olmalıdır? Gelin bu yazımızda bu soruya cevap arayalım. Öncelikle fuar standının genel tasarımında bahsedelim, daha sonra detaylara göz atacağız. Fuar stand tasarımı konusunda en önemli husus yaratıcı tasarımlar üretebilmektir. Özel stand tasarımları hazır standların çok ötesinde dikkat çekerken, birbirleri arasında da farklı bir yarışa girerler. Kullanılan formlar, yaratıcı çizgiler, özgünlük ve ürün sergileme becerileri aralarındaki farkları oluşturan kriterlerdendir. Çoğu stantta formlar taşıyıcı kolonların yapısal farklılıklarla sunulmasıyla oluşturulur. Bazen sadece tasarım için çeşitli formlar kullanılabilir. Bunların amacı tamamen prestijli bir stand alanı oluşturmaktır. Bazen de ürün yerleştirme alanları tasarım formlarıyla planlanır. Taşıyıcı kolonların da çok çeşitli yerleşimlerle ürün vitrin haline geldiği görülmektedir.

Şimdi bu konulara maddeler halinde bakalım.


Genel Tasarım Yerleşimleri


Fuar standlarının bulunduğu alan genel tasarım yerleşimini büyük oranda etkiler. Komşularıyla olan bağlantıları bu konuda belirleyici rol oynar. Yapışık olduğu standlar olacak mı? Koridor durumları nasıl olacak? Ana yollara olan konumları nasıl? Gibi sorular fuar yerleşim planı incelenerek belirlenmelidir. Bazı durumlarda stand yerleşimleri stand alanının sırt sırta yapışık olmasını gerektirebiliyor. Bazı durumlarda ise ada stand dediğimiz her tarafı açık alanlar olabiliyor. Tasarımın ilk ögelerinden biri işte tam da bu durum olarak karşımıza çıkıyor.

Fuar stand alanının kaç metrekare olduğu bilgisi de tabi ki baştan dikkat edilecek önemli bir diğer noktadır. Ayrıca sergilenecek ürünler iyi analiz edilmelidir. Ön planda olması istenen bir ürün veya ürünler varsa onlar için özel alanlar oluşturulmalıdır. Ziyaretçilerin kolaylıkla görebileceği veya yönlerini o tarafa çevirecekleri bir ortam hazırlanmalıdır.

Ürün olmayan, sadece hizmetlerin tanıtıldığı bir fuar alanında dijital baskılar ve maketler gibi görsel ögeler ön plana çıkmaktadır. Sadece hizmet diye düşünmemek gerekir, o alana getirilemeyecek bir proje görsel baskıları ve maketlerle orada sergilenebilir. Örneğin bir inşaat firması yaptığı sitenin güzel bir maketiyle insanları etkilemelidir. Duvarlarda veya özel hazırlanmış panolarda bina ve siteye ait görseller yer almalı ve hizmetler daha etkili sunulmalıdır.

Sergilenecek ürünlerin sayısı ve çeşitliliği ile boyutları konusunda firmadan brifing alınmalıdır. Bu doğrultuda ürün yerleşim alanları oluşturulmalıdır. Küçük ev aletleri üreten bir firmanın standı ile sanayi makineleri üreten bir firmanın standının benzer özelliklerde olması beklenemez.


Fuar Standının Yapısı

İlgi çekici, yaratıcı standlar söz konusu, bu sebeple özel ahşap fuar stand tasarımları konusundan bahsedeceğiz. En özel, dinamik, kaliteli ve yaratıcı tasarımları oluşturmanın yolu ahşap standlardır. Ahşaba istenilen formları vermek mümkündür. Pek çok malzemede bunlar mümkündür ancak özel kalıplar üretmek gerekebilir. Kalıp maliyetleri malzeme maliyetlerinin çok üzerinde olduğundan astarı yüzünden pahalıya gelecektir. Ayrıca ahşap en kaliteli duruşu veren öge olarak öne çıkmaktadır.

Bazı firmalar için yapılan malzemenin bir önemi yoktur. Fuar boyunca istenilen görüntüyü yakalamak öncelikli hedeftir. Özellikle atıl bölgelerde daha basit malzemeler tercih edilebilir. Bunlar da fuar stand maliyetini önemli ölçüde düşürür.


Fuar Standında Teknik Konular

Fuar stand alanlarında kullanılacak su bağlantısı ve elektrik bağlantısı önceden belirlenerek fuar firmasına bildirilmelidir. Fuar alanında yer alan su tesisatları hangi yönde ise ona uygun bir tesisat planı oluşturulmalıdır. Elektrik bağlantısı için de önceden belirlenen ekipmanlara göre güç (KW) seçilerek o şekilde tesisat alınmaktadır. Bazı sanayi ürünleri trifaz çalışmaktadır. Bunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı makineler için de hava basıncı ihtiyacı olabilmektedir.

Müşterilere ikram edilecek kahve, çay gibi sıcak içecekler için ekipmanlar ile soğuk içecekler ve diğer soğuk meşrubatlar için mini bir buzdolabı gerekebilir. Kurabiyeler ve bisküviler ile çay kahve için şeker, kaşık, tabak gibi basit eşyaları da unutmamak gerekir.


Fuar Stand Yer Kaplaması

Fuar stand alanında zemin kaplaması orta derecede önem sahip bir konudur. Genelde 3 farklı zemin tipinden biri tercih edilir.

  • Karolaj

  • Parke

  • Halı

Karolaj, 18mm’lik suntaların 1 metrekare şeklinde kesilerek bir platform üzerine monte edilmesiyle oluşturulur. İstenirse özel olarak farklı boyutlarda da hazırlanabilir. Genelde beyaz olsa da istenilen renklerde karolaj döşemesi hazırlanabilmektedir.


Parke zemin kaplaması için laminat parke tercih edilir. Kolay monte edilen bu parke çeşidi sistre ve cila gerektirmez. Kolay çizilip aşınmayan laminat parke hem kolay temizlenebilir hem de diğer parkelere göre daha uygun fiyatlıdır.

Halı kaplama ise zaten herkesin bildiği bir yöntem olduğundan detaylıca bahsetmeye gerek görmemekteyiz.


Ekran ve Aydınlatmalar

Fuar alanının en güzel şekilde görünmesini sağlayan ögeler aydınlatma ekipmanları veya aydınlatılmış panolar gibi alanlar ile büyük lcd veya led ekranlardır. Ürünleri vurgulamak için çok iyi düşünülmüş bir aydınlatma sistemi gereklidir. Gerekirse belirli ürünlerin arkaplanları koyu renklerde giydirilmeli ve spot ışıklar ile ürünler öne çıkarılmalıdır.

Hazırlanan panolarda yer alan afişler de etkili bir aydınlatma sitemi ile öne çıkarılabilir. Bu tip durumlarda arkadan bir ışık kaynağı tercih edilir. Bu ışığın florasan ışığı gibi yayılması, spot tip ışık tercih edilmemesi, her bölgenin eşit derecede aydınlatılması gerekir. Böylece içerik çok daha fazla öne çıkar. Malzeme dolayısıyla ışığı geçirmeyen bir yapı varsa tüm kenarlardan LED aydınlatmalar tercih edilebilir.

Sadece panolarda veya afişlerde değil, çeşitli tasarım ögelerinde de aydınlatmalar kullanılmalıdır. Bazen bir TV ekranının etrafı, bazen raflar, bazen de sadece tasarım ögesi olarak aydınlatmalar eklenebilir.


LED ekranlar veya LCD ekranlar mevcut ürün ve hizmeti çok daha detaylı gösterme imkanı sunarken önemli bir tasarım ögesi olarak da öne çıkmaktadır. Fuar alanında sunulamayan pek çok özellik videolarla ekranlara yansıtılabilir. Bir araba şeklen fuar alanında yer alır ancak onun yol tutuşunun çok iyi olduğunu ancak bir video ile anlatabilirsiniz. Çok önemli olan güvenlik ve sürüş özellikleri de yine bu şekilde müşterilere sunulabilir.

Günümüzde özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı oldukça arttı. Bu tip firmaların sergileyeceği bir ürün olmadığından ekranlarda yayınlanan video veya görsellerin önemi daha da bir artmaktadır. Sunulan hizmetlerin detaylı bir şekilde infografiklerle gösterilmesi firmaların sunabilecekleri önemli ögelerden biri durumundadır.

Dijital ekranlar gibi dinamik olmasa da dijital baskı ürünleri de ürün ve hizmeti detaylı sunmak için kullanılabilir. Bu sebeple dijital baskıların yüksek çözünürlükle hazırlanması ve kaliteli bir baskı alınması gerekmektedir.


Fuar Standında Diğer Konular

Fuar stand alanlarında bulunması gereken önemli ögeler vardır. Bunlar müşterilere verilecek hizmetin tam olması için gereklidir. Örneğin kartvizitlik, katalog standları, broşürler gibi önemli tanıtım ögeleri yerleşim planına dahil edilmelidir.

Bazı fuar standlarında çeşitli yardımcı ekipmanları saklamak için kapalı bir depo alanı gerekebilir. Müşteriye sunulması gerekmeyen ürünler, ikramlıklar, katalog ve broşürleri depolamak gibi pek çok amaçla kullanılabilen bir alan faydalı olacaktır.


Fuar Standı Fiyatları

Açık konuşmak gerekirse bu konuda önceden bir bilgi vermek kesinlikle doğru değildir. Yapılacak tasarım, kullanılacak malzemeler, fuar alanının boyutları, yer kaplamaları, elektrik tesisatı ve büyük ekranlar gibi pek çok etken vardır. Fuar stand tasarım fiyatları ancak alınan brifing doğrultusunda hazırlanan 3D tasarım ve sonrasında yapılacak bütçeleme ile mümkündür.


Stand Tasarımı Firması

Stand tasarımı yapan firmalar” konulu makalemizde bu hususa daha geniş yer vermiştik. Dileyen ziyaretçilerimiz o yazımızı okuyabilir.

Fuar stand tasarımı nasıl olmalı konusunda genel bir yazı oluşturduk. Yukarıda sayılan maddelerin tümüne dikkat edilerek mümkün olduğunca eksiksiz bir stand oluşturmak mümkündür. Ayrıca firmaya veya sektöre özel durumlar çok dikkatli incelenmeli ve bazı durumlar ön görülerek ona göre planlama yapılmalıdır. Arasta Mimari tasarım fuar stand tasarımı konusunda 30 yıllık tecrübesi ve ödüllü tasarımlarıyla bu konuda size her türlü desteği vermeye hazırdır.

494 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page