top of page

Fuar Standı Yapan Firmalar

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2023


Fuar Standı Yapan Firmalar

Şirketler için en önemli ticari etkileşim alanlarından biri olan fuarlar pandemi ile yaşadığı durgunluğu üzerinden atarak yeniden canlanmaya başladı. Fuarlarda şirketi öne çıkaracak fuar stand tasarımının önemi güncelliğini korumaya devam ediyor. Bu yazımızda fuar standı yapan firmalar hakkında konuşacağız, özellikleri nedir ve nasıl seçilir konularına değineceğiz.


Yazımızda bulunan başlıklar



Pandemi döneminde doğal olarak azalan bir süreç yaşayan fuar organizatörleri, bu dönemi online olarak aktif tutmaya çalıştılar. Ancak online fuarların, pek çok duyuya hitap eden, ürünleri canlı canlı görebildiğiniz gerçek fuar yapısını yakalaması düşünülemez. Bu sadece bazı sektörleri ayakta tutmanın, canlılığını devam ettiren sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamanın bir yoluydu. İş insanları gerçek fuarlarda ürünleri görüyor, nasıl çalıştıklarına birebir şahit oluyor ve böylece ürünlerle ilgili gerçek verilere ulaşabiliyorlar. Hizmet sektörleri için de benzer bir durum söz konusu olmaktadır. Canlı olarak hizmet üreticisinden dinlemeleri, demolar ve uygulamalar ile daha aktif bir pazarlama süreci oluşturabiliyorlar.


Yaratıcı Fuar Stand Tasarımının Önemi

Fuara katılan onlarca, bazen yüzlerce firmanın pek çoğu aynı işi yapıyor. Bu firmalar ürün ve hizmette birbirleri ile yarışırken bazı özellikleri ile öne çıkmaları gerekiyor. Bu durumda bir sergi veya fuar alanında bir işletmeyi öne çıkaran şey fuar stand tasarımı oluyor. Alanda dolaşan insanlar kendilerini cezbeden standlara daha fazla ilgi gösteriyor. Stand tasarımı müşteriyi size getirmeye yardımcı oluyor ve gerisi artık size kalıyor. Yaratıcı tasarımlar müşteri sayısını artırıyor. Bu arada ülkemizde fuar merkezi olarak İstanbul öne çıktığından genelde İstanbul fuar standı yapan firmalar daha çok tercih edilmektedir.


Bir sonraki konuya geçmeden önce fuar stant tasarımı ile ilgili fuar stand tasarımı nasıl olmalı yazımız size yol gösterici olabilir.


Fuar Standı Yapan Firmaların Özellikleri

Fuar standı yapan firmalar seçilirken nelere dikkat edilir? Aslında bu soruya cevap bulduğumuzda ideal bir fuar stand tasarım firmasının özelliklerini de bulmuş oluyoruz. Öncelikle modüler fuar standlarından kısaca bahsedelim. Bu tip standlar düz, basit, tekdüze bir yapıda olduğundan modüler stand yapan firmalarda herhangi bir özellik aramaya gerek yoktur. Bu konuda standart birkaç maddenin kontrol edilmesi yeterlidir.


Referanslar

Özel tasarım fuar standı yapan firmalar seçilirken dikkat edilecek noktaların başında firmanın referansları gelir. Çok klişe bir kalıp olarak şunu yazabiliriz: “Bir firmanın yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır.” Daha önce yaptığı fuar stand örneklerine bakarak firmanın kapasitesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hayal ettiğiniz tasarımı ortaya çıkarıp çıkaramayacağını ön görebilirsiniz.


Tecrübe

Firmanın sektörde yer aldığı süre ve doğru orantılı olarak ürettiği stand tasarımlarının sayısı firmanın tecrübesi hakkında fikir vermektedir. Tecrübeli bir firma tasarımdan kuruluma kadar tüm süreçler hakkında bilgi sahibidir. Hatta bazı durumlarda yasal gereksinimler hakkında da sizi bilgilendirir.


Tasarım Gücü

Firma yapacağı tasarımlarla fark yaratacak ürünler ortaya çıkarabilecek mi? Sizin fuarda fark edilebilir olmanızı sağlayabilecek mi? Size yeni tasarım ufukları açabilecek mi? Firmanın sizden brifler alarak sizi iyi tanıması gerekir. Sergilenecek ürün veya hizmetleri analiz ederek ideal bir tasarım ortaya çıkarmalıdır. Çalıştırdığı mimarlar ve grafik tasarımcılar sizi optimum düzeyde anlamalı ve şirketin kurumsal kimliğini fuar standına aktarabilmelidir.


Revizyona Açık

Fuar standı yapan firma sizden gelen tasarım güncellemelerini yapmalıdır. Bu konuda karşılıklı anlayış içerisinde ilerleyen bir süreç olmalıdır. Fuara katılacak firma fuar standı tasarlatmadan önce yerleştireceği somut nesneleri ve bunların boyutlarını önceden bildirmelidir. İllaki ufak tefek revizyonlar olacaktır ancak sürekli olarak ürünleri değiştirmek başta yola çıkılan yapıyı bozacaktır. Tasarımı gerçekleştiren mimarlar da revizyon isteklerine açık olmalıdır. Şirketler büyük yatırımlar yaparak fuarlarda yer alırlar. Şirketlerini en iyi şekilde temsil etmek ve sunmak için en iyi görünüme kavuşmak isteyeceklerdir. Bu fuar katılımcılarının en doğal hakkıdır.


Üretici

Yaptığı fuar stand tasarımını kendi atölyelerinde üreten firmalar size daha fiyat teklifi sunacaktır. Başkasından hizmet almadan, kendi personeli ve hammaddesi ile çalışan firmalar her türlü güncelleme ve düzenleme konusunda size daha rahat yardımcı olacaktır. Fuar stand imalatı yapan firma tasarımlarda kullanılacak malzemeleri depolarında bulundurur. Daha hızlı aksiyon alır ve istediğiniz tasarımları daha hızlı teslim edebilir. Tabi ki montaj konusunda değinmek gereklidir. Üretici firmalar montajlarını da kendi ekibi ile yapacaktır. İşini sahiplenen, özveri ile gerçekleştiren bir ekiple çalışacaktır. Aynı zamanda stand kurulum süreçlerini de çok iyi ön görmeli ve ona göre çalışmalara başlamalıdır. Fuar başlamadan önce tüm altyapısı ile birlikte standı zamanında teslim etmelidir.


Genel Konular

Bu yazımızda maddeler arasında değinmediğimiz ama sizin zaten iş hayatınızdan dolayı zaten doğal olarak dikkat ettiğiniz noktalar da vardır. Örneğin firmanın güvenirliği, fiyat politikası, faturalandırma ve ödeme yöntemleri gibi konular tasarım öncesi süreçlerde iletişim halinde olunmasıyla çözülecektir. Fuar standı yapan firmalar arasından seçilen en iyi tasarım ödülleri de ilginizi çekebilecek bir konu olabilir. Arasta Mimarlık hem yurtiçi hem de yurtdışında pek çok derece almış tasarımlarıyla ödüllü bir mimari tasarım firmasıdır. Yukarıda saydığımız konulara dikkat edildiğinde iyi bir fuar standı yapan firma bulmak mümkün olacaktır. Bundan sonra tasarımlar, yerleşimler, revizyonlar, 3 boyutlu çalışmalar gibi birlikte yol alınacak konular çözülerek umarız verimli bir fuar geçirilecektir.








626 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page